PAH Mallorca Stop Desnonaments

Plataforma d'Afectades per les Hipoteques a Mallorca

Manifest Acció 25 de setembre per una vivenda digna

Posted by pahmallorca en septiembre 23, 2011

– Descarrega en PDF –

El dret a l’habitatge, tot i ser un dret recollit a la constitució espanyola, és una ficció per a cada vegada més persones. Així, des de l’esclat de la crisi econòmica, a l’estat espanyol els desnonaments s’han multiplicat per 5 i han deixat sense casa més de 350.000 famílies. Cada dia són expulsades de les pròpies llars 240 famílies que, a causa de la precarització econòmica, no poden continuar fent front a unes hipoteques abusives. Les mateixes entitats financeres que crearen la crisi econòmica i abocaren milers de persones a la desesperació econòmica, en són les beneficiades.

La situació de crisi no dibuixa un futur gaire esperançador per a les classes treballadores. Amb l’augment de la desocupació, les jornades laborals maratonianes, sous de misèria, acomiadaments, i retallades socials, serà cada cop major el nombre de persones que no podran pagar les hipoteques, mentre les nostres ciutats s’omplen de cases buides que només allotgen l’especulació.

No demanem caritat. Denunciem els excessos d’un sistema que beneficia els més rics i poderosos i deixa desprotegides les persones amb menys recursos. Les famílies que avui estan endeutades van estar pagant les seues hipoteques mentre van tenir un sou per fer-ho. De fet, moltes famílies van destinar la major part dels seus sous a pagar unes hipoteques fraudulentes, amb clàusules abusives, interessos desmesurats, contractacions obligatòries d’assegurances cares… Ara que el sistema capitalista expulsa del sistema productiu aquestes persones, tampoc l’estat ni les seves administracions les protegeix. I així, mentre els bancs han rebut (i continuaran rebent) més de 100.000 milions d’euros en forma d’avals, i 29.407 milions d’euros com a ajudes directes (OCDE) no hi ha cap ajuda pública ni ampar per les famílies deutores.

Per una solució justa al problema de la vivenda, exigim:

Que el dret a l’habitatge sigui real i efectiu. És intolerable que amb el 14% de les cases buides i el 7% desocupades o infrautilitzades (INE, 2001) a la ciutat de Palma moltes persones no tinguen un sostre i hagin de viure de la familia o amb les amistats.

La dació en pagament retroactiva. Si un banc es queda amb la nostra casa per impagament, el deute ha de ser cancel·lat automàticament, com passa a altres estats de la UE o als Estats Units. És un robatori bancari ser desallotjades de les nostres cases i, encara, haver d’estar pagant durant molts  anys, a vegades de per vida, milers d’euros al mateix banc.

Moratòria en els desnonaments. Cal impedir que la banca desallotgi les persones de les seues llars, cal un aval perquè les persones aturades i sense recursos mantinguin la seva casa fins que recuperin el treball i els ingressos.

Lloguers socials. Conversió del parc d’habitatges hipotecats de primera residència en parc públic de lloguer social. Les administracions estan obligades a administrar el parc de vivendes buides i garantir el dret real a la vivenda de totes les persones.

Realització d’una Auditoria social sobre el funcionament del mercat hipotecari.

Establir per llei que el pagament de la quota mensual hipotecària en cap cas sigui superior al 30% dels ingressos de la persona o unitat familiar, a un termini màxim de 20 anys.

Tramitació de la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) ja acceptada al Congrés dels Diputats espanyol. Desde la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques (PAH) hem presentat una proposta de ILP per canviar la legislació hipotecària. La mesa del Congrés, que troba temps per canviar la constitució segons els dictats dels mercats, l’ha acceptat només a la tercera presentació.

Per totes aquestes raons la PAH-MALLORCA vol convidar-te a participar aquest 25 de setembre en la CONCENTRACIÓ

Ni cases sense persones, ni persones sense cases! Prou desnonaments! Perquè encara tot és possible!

Units i unides podem!

CONCENTRACIÓ, DIUMENGE 25 DE SETEMBRE, A LES 18 h A LA PLAÇA D’ESPANYA

Deja un comentario