PAH Mallorca Stop Desnonaments

Plataforma d'Afectades per les Hipoteques a Mallorca

La banca incompleix la seva pròpia llei

Posted by pahmallorca en abril 30, 2015

Avui dijous 30 d’abril a les 11:30h ens concentrem un altre cop davant l’edifici del Govern Municipal, a Plaça de Cort, per darrer cop aquesta legislatura, per tal de denunciar el frau que suposen les mesures adoptades pel Govern davant la crisi habitacional que després de quatre anys no tant sols no acaba sino que augmenta i que al 2014 pràcticament arriba al mig milió de desnonaments.

El Reial Decret Lley 6/2012 complia el passat més de març el seu tercer aniversari, i després de dues reformes importants segueix sense ser una norma eficaç amb els desnonaments. Aquesta llei sota el nom de “Codi de les Bones Pràctiques Bancàries” es d’obligat compliment per les entitats que s’hi han adherit, que són més del 90% de les que operen en el nostre Estat.

codigo buenas prácticas def

Les entitats adherides tenen l’obligació de donar-lo a coneixer i oferir-lo a qualsevol persona que manifesti dificultats per tal de fer front al pagament de la seva hipoteca. Però la realitat es una altra molt diferent. S’incompleix la norma de forma sistemàtica, no es que no s’ofereixi, sino que tres anys després de la seva publicació moltes oficines no coneixen ni la seva existència.

Enlloc d’aplicar aquestes mesures de segona oportunitat, sense cost per les persones afectades i amb condicions avantatjoses, les entitats endossen productes financers que no solventen el problema, amb un gran cost, inflant el deute i en poc temps perjudicant la ja deteriorada situació econòmica i social de les persones i famílies que en poc temps veuen com no poden pagar la hipoteca i es veuen abocades a un procés d’execució i desnonament.

Moltissimes de les famílies que han estat desnonades des del 9 de març de 2012 i que a més han quedat amb deute havessin pogut mantenir la seva llar o bé optar per la dació en pagament. Però les entitats bancàries els hi han negat aquesta segona oportunitat.

Desde la PAH Mallorca veiem cada dia com les entitats financeres no tant sols no ofereixen aquestes mesures d’obligat compliment, si no que a més posen traves a les persones que assabentades dels seus drets les sol·liciten, demorant de forma intencionada la situació de precarietat i sofriment de families que al final son víctimes dos cops dels bancs: Primer amb la crisi financera provocada per l’especulació d’aquestes entitats i després amb la perdua de la llar conseqüencia de la no aplicació de la llei.

Ens trobem amb una Llei redactada per la banca y aprobada pel Govern que en un acte de complicitat anuncia unes obligacions a complir per les entitats bancàries però sense un sistema sancionador real que obligui a aquestes a complir la llei i per tant sense conseqüències quan aquestes no en fan cas i condemnen a persones i families al desnonament i el deute a perpetuitat.

El Govern d’aquesta forma es culpable no tant sols de cada un dels 500.000 desnonaments si no de copejar durament la societat, els ciutadans, amb les seves mentides als titulars de la premsa i falses esperances que enfonsen encara més les persones i families mentre rescaten a una banca malversadora i negligent.

I el més indignant es que les entitats que amb diferència no fan cas de l’esmentada norma son les entitats el rescat de les quals ens costen més diners als espanyols en general, en el cas de Bankia, i als Balears i Palmesans en particular amb BMN — Sa Nostra.

Demanem doncs, la modificació de la Llei d’Enjutjament Civil (LEC), que afegeixi com a motiu d’oposició a l’execució hipotecària el fet de no haber ofert per escrit les mesures contemplades al Códi de Bones Pràctiques, i en conseqüència la suspensió i l’arxiu del procediment iniciat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: